ספרים ופעילויות
לילה חשוך אחד

כתבה ואיירה: אורה איל / הוצאת הקיבוץ המאוחד

חולקו במאי 2021 / סיון תשפ"א 21,600 עותקים במעונות

חנה בננה מנסה להירדם, אבל בחושך היא רואה דברים מפחידים. מה יקרה כשתדליק את האור? האם עדיין יהיה בחדר משהו מפחיד? בעזרת שילוב מיוחד בין מילים לאיור מספרת אורה איל סיפור על דמיון, על חושך ואור ועל ילדה שמצליחה להתמודד עם הפחדים שלה.

לסרטון בעקבות הספר    ללוח הספר בפינטרסט

משחקים בעקבות הספר:

לוטו צלליות – הוראות

 לוחות משחק –המשחק מכיל 4 לוחות משחק שעל כל אחד מהם 4 פריטים.
2 לוחות מכילים חפצים כמו מיטה, עציץ, ארנב צעצוע ומשקפיים.
2 לוחות מכילים צלליות של החפצים, בהתאמה: צללית של מיטה, צללית של עציץ.

להדפסה – לבחירתכן:
ניתן להדפיס לוחות צבעוניים של פריטים ולוחות כהים של צלליות.
ניתן להדפיס לוחות ללא צבע ולצבוע את הפריטים השונים וכן לוחות צלליות ללא צבע ולצבוע אותם בצבעים כהים.

איך משחקים?
מתאימים בין החפץ לבין הצללית שלו: צללית של משקפיים היא בת הזוג של המשקפיים.
ניתן לשחק בלוח אחד או בשניים בהתאם ליכולת של הפעוטות.
ניתן להחליט לשחק עם לוח וחצי ולגזור כך שיכיל 6 כרטיסים של צלליות ו-6 כרטיסים של פריטים.

אפשרות נוספת
להניח את כרטיסי החפצים הפוכים ולהרים בכל פעם כרטיס.
לחפש בספר “לילה חשוך אחד” היכן מופיע הפריט.

אפשרות מתקדמת
בשלב מתקדם יותר ניתן לשחק באותו האופן עם כרטיסי הצלליות:
להרים בכל פעם כרטיס, לשייך את הצללית לחפץ ולחפש אותו בין דפי הספר.
אפשר לפזר על שולחן את דפי הפריטים על מנת להקל על זיהוי הצלליות.

לוטו צלליות להורדה

צלליות חפצים להורדה

פעילות בחיק המשפחה

החוויות של חנה-בננה מוּכּרות לפעוטות רבים: בחשיכה הדמיון פעיל במיוחד, וכך כיסא נראה כמו מפלצת, וארגז צעצועים יכול להיראות בחושך כמו פרצוף מפחיד. החושך מבלבל ומפתיע, ...

פעילות בחיק המשפחה

פעילות במעון

חנה-בננה מנסה להירדם, אבל בחושך היא רואה פיל, פרצוף ואיש. חנה-בננה קצת מפחדת, ובכל זאת היא קמה מהמיטה, מדליקה את האור ומגלה שהפרצוף הוא בעצם ערימת בגדים, ושהפיל הוא בסך ...

פעילות בגן

גלריה

בקרוב...

הדפסת/הורדת ההצעות לצוותים לחצו כאן

"לילה חשוך אחד" מגיע למעון!

חנה-בננה מנסה להירדם, אבל בחושך היא רואה פיל, פרצוף ואיש. חנה-בננה קצת מפחדת, ובכל זאת היא קמה מהמיטה, מדליקה את האור ומגלה שהפרצוף הוא בעצם ערימת בגדים, ושהפיל הוא בסך הכול בגדים שמונחים על כיסא...!

החוויות של חנה-בננה מציגות לפעוטות רגעים מוכרים של פחד ודמיון שמתעוררים בחושך ובלילה ולצידם התמודדות מעצימה, צחוק ותחושת הקלה, והן הזמנה לגלות יחד את הכוחות של כל פעוטה ופעוט.

 

לקרוא עם פעוטות 

לפני קריאת הסיפור

כדאי לכסות חפץ כלשהו בבד ולבקש מהפעוטות לנחש מה יש בפנים. אפשר גם ליצור ערימה מכל מיני פריטים ולדמיין מה מזכירה הערימה שנוצרה.

במהלך קריאת הסיפור

חריזה וחזרה הספר כתוב בחרוזים, ויש בו חזרה על מילים ומשפטים. אחרי קריאה ראשונה תוכלו לשתף את הפעוטות בקריאה באמצעות השלמת מילים או הברות: "שוב חנה-בננה מכבה את האור [...] היא כמעט נרדמה והתחילה לנחור".

עצירה בשטף הקריאה רגע לפני שחנה-בננה מגלה ממה מורכבות הדמויות שהיא רואה בחושך, כדאי לעצור, להשתהות לרגע ואז להתקדם ולגלות את התשובה.

התבוננות באיור בסוף הסיפור, כשחנה לא מוצאת את הבגדים, תוכלו לשאול: איפה הבגדים של חנה?

פחד מחושך – כדאי לקרוא את הסיפור בקבוצות קטנות. כך יתאפשר להתייחס ברגישות ומתוך קִרבה לתגובות הפעוטות לפחד מהחושך.

מילות מפתח

ללכת לישון

מה קורה בחושך?

דמיון

אור וחושך

שחור ולבן

פחדים והתמודדות

רעיונות לשילוב הספר בגן

הדפסת/הורדת ההצעות להורים לחצו כאן

הורים יקרים,

החוויות של חנה-בננה מוּכּרות לפעוטות רבים: בחשיכה הדמיון פעיל במיוחד, וכך כיסא נראה כמו מפלצת, וארגז צעצועים יכול להיראות בחושך כמו פרצוף מפחיד. החושך מבלבל ומפתיע, אך למרות זאת חנה-בננה קמה מהמיטה, מדליקה את האור ומתמודדת עם החושך בחיוך ומתוך תחושת הקלה. הספר מזמין לגלות ביחד את הכוחות של כל פעוטה ופעוט.

 

אוֹרה אַיָּל

אורה איל (2011-1946) – מאיירת, סופרת ומתרגמת. איירה יותר מ-70 ספרי ילדים, בהם ספרים שכתבו בכירי סופרי הילדים בישראל: מרים רות ("מעשה בחמישה בלונים", "תירס חם", "הבית של יעל" ועוד) ודויד גרוסמן (סדרת סיפורי "איתמר"). אורה איל גם איירה ספרים שהיא עצמה כתבה. למשל, "בוקר בהיר אחד", "אוגבו", "ילדה לבדה". איוריה של אורה איל מביעים כנות, חמימות, תום והומור. ספריה האהובים שימחו וממשיכים לשמח ילדים וילדות בישראל. אורה איל זכתה בפרסים רבים, ובהם עיטור כריסטיאן אנדרסן לספרות ילדים ונוער ופרס בן-יצחק של מוזיאון ישראל.

פעילות בחיק המשפחה !

  • על דמיון ועל פחדים מבוגרים מבחינים בין דמיון למציאות בעוד שאצל פעוטות הבחנה זו עדיין מטושטשת, לכן המראות הדמיוניים מעוררים בהם פחד. תוכלו לבדוק עם ילדיכם מה מרגיע אותם לפני השינה ומה עוזר להם להירדם. איך אתם, הורים וילדים, מתכוננים לשינה? מה עוזר לכם להירדם? האם אתם אוהבים חושך או מעדיפים להשאיר אור קטן?
  • צללים וצלליות הצלליות שבסיפור מורכבות מערימה של בגדים שמונחת במקומות שונים. כדאי להתבונן עם הפעוטות על צלליות שונות ולבחון ממה הן מורכבות. ניתן גם ליצור צלליות: כל מה שצריך זה חושך, מנורה וידיים שייצרו את הצלליות הכהות על רקע קיר בהיר. אפשר גם להכין ביחד צלליות מכמה חפצים ולראות איזו צורה מטיל הצל שלהם על הקיר.
  • מה מסתתר בין העננים? אפשר להמשיך ולדמיין גם באור. תוכלו לצאת החוצה, לשכב על הגב ולהתבונן בעננים: אילו צורות הם יוצרים? באופן דומה ניתן להתבונן בכתם של צבע או בשאריות השוקו שבכוס.