ספרים ופעילויות
פעם היה ילד שלא רצה לישון לבדו

כתבה: מירה מאיר // איירה: אלונה פרנקל // הוצאת הקיבוץ המאוחד

חולק במעונות בשנת תשע"ו ב 11,500 עותקים

סיפורהּ האהוב של מירה מאיר מתאר חוויה רווחת בבתים רבים בשעות הערב, ילד שאינו רוצה לישון לבד, ומציע פתרון יצירתי שכל החברים ממדף הבובות שותפים לו.

פעילות בחיק המשפחה English

ילדים רבים מתקשים ללכת לישון לבדם. המעבר מיום ללילה אינו פשוט. הוא דורש מאיתנו להיפרד מהאנשים שאיתם בילינו בשעות היום

פעילות בחיק המשפחה

פעילות במעון

אהה, לישון, לישון!  שינה בגיל הרך הוא נושא "חם": בסוף יום מלא פעילות והתרוצצויות המבוגרים רק מחכים להיכנס למיטה הרכה ולעצום עיניים, ואילו עבור פעוטות רבים המעבר בין ...

פעילות בגן

גלריה

להדפסת ההצעות לפעילות במעון לחצו כאן

 

אהה, לישון, לישון!  שינה בגיל הרך הוא נושא "חם": בסוף יום מלא פעילות והתרוצצויות המבוגרים רק מחכים להיכנס למיטה הרכה ולעצום עיניים, ואילו עבור פעוטות רבים המעבר בין יום ללילה, בין עירנות לשינה, אינו פשוט.

הסיפור שלפנינו מתאר כיצד ילד אחד נעזר בחיות הצעצוע שלו כדי להירדם... עד שלבסוף מצליח לישון לבד!

 

קריאה מהנה!

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • מתבוננים באיורים: כדאי לאפשר לילדים להחזיק בספר ולעיין לבד באיורים. האם הם שמו לב לכוכבים ברקע התמונות? לפני שתקראו את הסיפור תוכלי לבקש שיחפשו את התמונות בדף הראשון ובעמוד האחרון בספר. מה שונה בשתי התמונות, איך הילדים מסבירים את השוני? אפשר לבקש מהילדים לעצום עיניים ולחייך. על מה הם חושבים, על מה הם "חולמים"?
  • ממחיזים את הסיפור: כדאי להביא לקריאה בובות פרווה של דובי, ארנב, קופיף, נחש וחתול, ללבוש פיג'מה ולספר לילדים את הסיפור תוך המחזה. רצוי להשאיר את הבובות במקום זמין לילדים כדי שיוכלו להמחיז את הסיפור לבד.
  • מה עוזר לי להירדם? תוכלי לשוחח עם הילדים: מה עוזר להם להירדם, בשנת צהריים במעון ובלילה בבית? האם בבית ההורים מספרים סיפור לפני השינה, שרים שירים, מתפללים איתם? האם הם קוראים ספרי ספריית פיג'מה לפני השינה?
  • מכינים כריות בעקבות הסיפור: תוכלי להכין כריות קטנות, אותן הילדים יקשטו בצבעי בד. כדאי לחלק את הכריות למשפחות יחד עם הספר. הכריות יזכירו לילדים את הסיפור ויעזרו גם להם להירדם בלי קושי.
  • מסיבת פיג'מה במעון: בעקבות הסיפור אפשר לארגן מסיבת פיג'מה במעון, עם או בלי ההורים. אפשר לבקש שהילדים יגיעו בפיג'מה ויביאו דובי, בובה או כרית מיוחדת איתם הם ישנים. תוכלו לעצב פינה חשוכה בחדר עם כוכבים, לשיר שירי ערש, להמחיז את הסיפור ולעשות "כאילו" לילה טוב.
  • איך מנתהלת שעת מנוחה במעון? לאורך השנה הילדים גדלים ומתפתחים ורצוי מדי פעם לבחון מחדש את התנהלות שעת שינה במעון. בעקבות הספר כדאי לשוחח עם חברות הצוות: איך נראית שעת מנוחה במעון? האם אתן שרות לילדים או משמיעות מוסיקה שקטה לקראת מנוחת הצהריים? מה עוזר לילדים שונים להירדם? אם יש ילדים שמתקשים להירדם, כיצד מתמודדות חברות הצוות עם הקושי?
  • משחק פרצופים והבעות פנים: אפשר לעקוב אחר הבעות הפנים של הילד במהלך הסיפור, ולהראות לילדים כיצד פניך מביעות רגשות שונים: שמחה, הפתעה, עצב, כעס, פחד ועוד. הזמיני את הילדים לחקות את הבעות הפנים שלך ולהמציא הבעות משלהם. תוכלו להיעזר במראות קטנות או במראת גן גדולה כך שיוכלו לראות את פניהם ולחקות זה את זו.
  • במיטה אחת לא כל כך גדולה...: במהלך הסיפור נוסף כל לילה בובה אחרת, עד שאין מקום לילד והוא ישן על השטיח ליד המיטה! תוכלי לקרוא עם הילדים את השיר "שובבים במיטה" של דתיה בן דור, לשיר ולהמחיז אותו יחד. להלן קישור לקטע וידאו מהתכנית "פרפר נחמד": https://www.youtube.com/watch?v=6aFUnG6ipoQ
  • עוד ספרים של מירה מאיר ואלונה פרנקל: האם יש בספריית המעון ספרים נוספים שכתבה מירה מאיר (למשל "שלולי", "הצב של אורן" ועוד) או ספרים שכתבה או איירה אלונה פרנקל ("ספר הפילפילים", "סיר הסירים" ואחרים)? כדאי לבקש מההורים לחפש ספרים שלהן בבית או בספריה ולקרוא אותם עם ילדיהם. תוכלי לבקש מהם להביא את הספרים למעון ולערוך תערוכה.

English / русский

לדף המעוצב של הצעות להורים לחצו כאן

הורים יקרים,

ילדים רבים מתקשים ללכת לישון לבדם. המעבר מיום ללילה אינו פשוט. הוא דורש מאיתנו להיפרד מהאנשים  שאיתם בילינו בשעות היום ומהפעילויות שבהן עסקנו, להירגע ולהיכנס לעולם החלומות.

לעתים קרובות הורים וילדים מחפשים דרכים שיקלו על המעבר. המסורת היהודית מתייחסת גם היא למעבר בין עולם היום והלילה ומלווה אותו בתפילות, איחולים ובקשות. הילד בסיפור מוצא בעצמו את הדרך המתאימה לו ללכת לישון.  במשך לילות רבים הוא עובר תהליך אישי שבסופו הוא מצליח לישון לבדו כל הלילה.

 

מירה מאיר [2016-1932]

סופרת, משוררת ועורכת ישראלית. נולדה בפולין ועלתה לארץ בשנת 1939. לאחר השירות הצבאי הצטרפה לקיבוץ נחשון, הקימה בו את משפחתה וחיה בו כל ימיה. מאיר כתבה סיפורים ושירים לילדים ולמבוגרים, חלקם נמנים עם הספרים האהובים ביותר על ילדים בישראל. במשך 41 שנה שימשה כעורכת ספרי הילדים והנוער  בהוצאת ספריית פועלים, ובמסגרת תפקידה ליוותה והנחתה כותבים ומאיירים בתחילת דרכם שהפכו עם השנים ליוצרים מוכרים ואהובים. מירה מאיר זכתה בפרסים רבים על ספריה, ביניהם עיטור אנדרסן, פרס זאב על מפעל חיים ופרס שר החינוך.

 

פעילות בחיק המשפחה !

  • רצוי לקרוא את הספר כמה פעמים. עם הזמן יכירו ילדיכם את מחזוריות העלילה ויוכלו לדקלם יחד איתכם את הסיפור.
  • כדאי לשים לב לַפָּנים של הילד כפי שציירה אותן אלונה פרנקל. מתי העיניים שלו פקוחות ומתי הן עצומות? האם מצאתם את האיור שבו רק עין אחת פתוחה? תוכלו לנסות לחקות את הבעות פניו. מה רואים כשעוצמים עיניים?
  • איך אתם מתכוננים לשינה? האם יש לכם סיפור, תפילה, שיר או טקס אחר שמסייעים לכם להיפרד מהיום? בעקבות הספר אולי תרצו ליזום טקס חדש או לחשוב יחד על רעיון אחר לשעת השינה. כדאי לשים לב שהילד בסיפור מוצא בעצמו את הפתרון, ללא עזרה חיצונית.
  • האם כמו הילד בסיפור יש גם לילדיכם הרבה בובות וחיות פרווה? האם גם הם אוהבים לישון איתן? אפשר לבחור יחד בובות של ילדיכם ולהמחיז את הסיפור בעזרתן. בסוף הקריאה יוכלו הילדים להחליט  איזו בובה תלווה אותם במעבר לשינה.
  • "ביום השישי ראה הילד שאין מקום בשבילו במיטה..." לפעמים נעים לנו להתכרבל  במיטה עם בני משפחה או בובות, ולעתים צפוף לנו. בהשראת הסיפור תוכלו לשיר יחד את השיר "שובבים במיטה" (המתחיל במילים: "במיטה אחת לא כל כך גדולה") שכתבה והלחינה דתיה בן-דור.
  • לַנָּחש בסיפור היו חלומות רעים. אפשר לשוחח עם ילדיכם על חלומות, לשאול על מה הם חולמים בלילה והאם הם זוכרים את החלומות שלהם.
  • האם אתם מכירים ספרים נוספים שכתבה מירה מאיר (כמו "שלולי" או "הצב של אורן"), או ספרים שכתבה ואיירה אלונה פרנקל (למשל, "ספר הפילפילים", "סיר הסירים")? כדאי לחפש אותם בבית או בספרייה ולקרוא יחד.