ספרים ופעילויות
בַּרְוָזַיִם

כתבה: לאה גולדברג // איירה: רעיה קרס // הוצאת ספריית הפועלים

חולק במעונות בשנת תשע"ו ב 11,500 עותקים

שיר-המשחק הידוע של לאה גולדברג, המלווה דורות של ילדים בישראל, יוצא לאור לראשונה כספר ילדים מאויר. הספר מזמין הורים וילדים ליהנות מהקריאה, להתבונן באיורים ולשיר יחד שירי משחק.

פעילות בחיק המשפחה English / русский

מאז שנות ה- 50 של המאה הקודמת משמח השיר "ברווזיים" מאת לאה גולדברג דורות רבים של פעוטות בישראל. במילים מעטות ובחרוזים פשוטים מתאר השיר מערכת יחסים בין סבתא של אפרים ...

פעילות בחיק המשפחה

פעילות במעון

השיר "ברווזיים" מוכר לרבים כשיר משחק בתנועה. האם הילדים במעון מכירים אותו? אלו עוד שירי אמירה ומשחק את והילדים משחקים, ומה אתם אוהבים במיוחד? הספר מזמין סוגי פעילות ...

פעילות בגן

גלריה

צוות מנהלות ומטפלות ויצו יחד עם המפקחת גאולה מזרחי נפגשו לתערוכת ולמידת עמיתות:

ויצו- למידת עמיתות עם המפקחת גאולה מזרחי

ויצו- למידת עמיתות עם המפקחת גאולה מזרחי

פעילות בעקבות הספר "ברווזיים" במעון ויצו נחלת יצחק בתל אביב

מעון ויצו נחלת יצחק- תל אביב  מעון ויצו נחלת יצחק- תל אביב

 

להדפסת ההצעות לפעילות בגן לחצ/י כאן

על הספר:

השיר "ברווזיים" מוכר לרבים כשיר משחק בתנועה. האם הילדים במעון מכירים אותו? אלו עוד שירי אמירה ומשחק את והילדים משחקים, ומה אתם אוהבים במיוחד? הספר מזמין סוגי פעילות שונים ומגוונים: קריאת הספר, התבוננות באיורים ושיחה אודות סבתא ושני הברווזים – וכמובן משחק ידיים, שירה ותנועה.  תיהנו!

 

שירי אמירה ומשחק:  "זה השיר שסבא שר אתמול לאבא והיום אני..." (אהוד מנור)

שירי אמירה ומשחק מוכרים לסבים, הורים וילדים בכל העולם.  רובם קצרים, במשקל קבוע ובחריזה. הם מלווים את הטיפול היומיומי של הילדים מלידתם, והתינוקות נהנים מהקול המוכר, מצלילי השפה ומהמגע. עם הזמן המילים הופכות למוכרות והילדים מצטרפים לשיר ולתנועה, נהנים מההומור ומהמגע והקשר עם המבוגר המשמעותי. בדרך זו תורמים השירים לתחושת הביטחון והאמון החשובים להתפתחותם הרגשית והחברתית. לעיתים קרובות ממציאים ילדי המעון חרוזי שירה משלהם, להנאת כל הסביבה.

לפעמים אותו שיר מתגלגל מתרבות לתרבות, משפה לשפה ומדור לדור. כך נמצא לפעמים נוסחים שונים לאותו השיר, כמו הנוסחים הרבים לשיר 'סבתא בשלה דייסה'. יש הטוענים שגם "ברווזיים" נכתב בהשראת שיר ילדים רוסי עם תוכן זהה. ברוח הנוף הכפרי הרוסי איירה רעיה קרס את מילות השיר. האם יש במעון משפחות ממוצא רוסי? האם ההורים מכירים את השיר ברוסית?

 

לאה גולדברג (1970-1911):

מאז שנות ה- 50 של המאה הקודמת משמח השיר "ברווזיים" שאותו מדקלמים או שרים (בלחן של שרה לוי תנאי) דורות רבים של פעוטות, הורים ומטפלות בישראל. במעט מילים ובחרוזים פשוטים מתארת לאה גולדברג בשיר מערכת יחסים בין סבתא לזוג ברווזים שובבים. לאה גולדברג כתבה, ערכה ותרגמה סיפורים ושירים רבים לילדים כמו "המפוזר מכפר אז"ר", "כובע קסמים", "מה עושות האיילות" ו"דירה להשכיר", שהפכו לנכסי צאן ברזל של ספרות הילדים בארץ. תוכלו לחפש בספריית המעון את יצירותיה ולהעשיר את ילדי הקבוצה בספרות משובחת.

 

הצעות לקריאה ופעילות במעון:

לפני שקוראים את הספר בקבוצה...

כדאי לחשוב יחד עם חברות הצוות: האם להקדים לקריאה מהספר את משחק התנועה, או להפך? עם כמה ילדים רצוי לקרוא את הסיפור כך שהילדים יוכלו לראות מקרוב את האיורים על כל פרטיהם הקטנים? בשירים מסוג זה (כך למשל גם שירי האצבעות של מרים ילן שטקליס) תוכלו לגוון - לעיתים לשיר ולעיתים לדקלם ללא מנגינה, לעיתים להציג עם הידיים ולעיתים להוסיף בובות משחק.

הספר מהווה גם הזמנות למפגש צוות בנושא משחקי אצבעות: אלו משחקי אצבעות אתן מכירות (עשר אצבעות לי יש, סבתא בישלה דייסה,...), והאם אתן זוכרות משחקי אצבעות מילדותכן – אולי בשפה אחרת? האם אתן משלבות משחקי אצבעות לאורך היום במעון, ומתי? למה ילדים אוהבים משחקי אצבעות ומה הם לומדים דרכם?

אל תשכחי להנחות את ההורים לחפש את ההצעות לפעילות בחיק המשפחה בסוף הספר.

נשמח לקבל תמונות וללמוד כיצד שולב הספר במעון שלכם. קריאה נעימה!

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • להמחיז את השיר: בהתחלה חברות הצוות משחקות את סבתא ושני הברווזים, ובהמשך מזמינות את הילדים להמחיז אותו. כדאי להכין מראש ולהיעזר בתחפושות פשוטות (כובע-מקור לצמד הברווזים, וסינר לסבתא).
  • להתבונן באיורים: רעיה קרס פיתחה באיור את מוטיב ההסתתרות והחיפוש האהוב על הילדים. מומלץ להצביע בזמן הקריאה על האיורים, ולאחר מכן לחזור ולהתבונן באיורים שעניינו את הילדים במיוחד. האם שמתם לב שכל מקומות החיפוש המופיעים לאורך העלילה- ארובה, מריצה, ספסל, כד, ארגז תפוחים- מופיעים באיור כבר בראשית הסיפור? והיכן סבתא עצמה הופכת ל'שובבה' ומתחבאת לקוראים? גם הציור שעל הסינר של סבתא מעורר לשיחה.
  • להעשיר את השפה: העלילה הפשוטה מתקשרת לעולמם הפנימי של הילדים, המזדהים בשמחה עם הברווזים השובבים. כך מתוך ההקשר המוכר הם נחשפים גם לשפה עשירה הכוללת מילים גבוהות (איה, טבלו, אפיים) וספרותיות (ברווזיים, צוואריים). כדאי לבאר מילים שאינן מוכרות לילדים.
  • מה דומה, מה שונה? הברווזים בספר שונים זה מזה בצבעיהם (ובוודאי גם במאפיינים שלא נראים לעין) אך נהנים לשחק יחד. תוכלו לשוחח עם הילדים במה הברווזים דומים ושונים ובמה ילדי הקבוצה דומים ושונים. זוהי עוד הזדמנות לחזק את תחושתו של כל ילד וילדה שהם מיוחדים ואהובים.
  • איך נראה ברווז אמיתי? האם ילדי המעון פגשו ברווזים אמתיים? כדאי לתאר את מאפייני הברווזים - נוצות, מקור, כנפיים - ולשאול, ולמי עוד יש איברים אלה? ומי עוד יודע ללכת על היבשה וגם לשחות במים? נוכל ללכת הליכת ברווז?
  • להקדיש פינה במעון לברווזים: האם אתם מכירים סיפורים או שירים נוספים בהם מככבים ברווזים? בעזרת ההורים אפשר לאסוף ספרים, צעצועי ברווזים ותמונות של ברווזים. אפשר גם להציע להורים לצלם את ילדיהם עם ברווזים אמיתיים בביקוריהם במשק חי או בגן החיות ולהציג במעון תערוכה של הצילומים.
  • לשחק משחק אצבעות: הילדים נהנים גם מהביצוע הפשוט של השיר- כשאצבעות כפות הידיים צמודות והופכות להיות ראשי הברווזים. גרב אפורה וגרב לבנה על הידיים שלכם ושל הילדים יוסיפו לשמחה המשותפת. זו יכולה להיות פתיחה משמחת למפגש בוקר או לחגיגות ימי הולדת במעון.
  • לשתף את ההורים: תוכלו להזמין הורים/סבים לסדנה להכנת בובות-גרב, שתסתיים להנאת כולם בשירי ברווזים עם הבובות שהכינו. אפשר לבקש מההורים להביא למעון גרביים בודדות בכל מיני צבעים. את הגרביים אפשר לשמור בסלסלה ודרכן אפשר להכיר צבעים, לשחק משחקי מיון ולזמן לילדים התנסות עצמאית בלבישת גרב על היד. תוכלו גם להוסיף עוד בתים 'צבעוניים' לשיר: "לסבתא של אפרים.. אחד ירוק אחד כחול"..
  • לשחק משחקי הסתתרות וחיפוש: משחקי קוקו עם צעיפים, החבאת ברווז משחק בחדר וחיפוש שלו ע"י רמזים כמו קר-חם, 'גמד קטן ביער'- משחק הסתתרות של ילד מתחת לבד גדול כשילד אחר מנסה לזהותו על ידי חשיפת רגל, יד, שיער וכדומה, וכמובן מחבואים בחצר. כמו בשיר העיקר במשחקים אלה הוא "הסוף הטוב"- המפגש המהנה לאחר שהסתתרנו. הנה! מצאו אותי!

English / русский

הורים יקרים,

"זה השיר שסבא שר אתמול לאבא והיום אני..." (אהוד מנור)

מאז שנות ה- 50 של המאה הקודמת משמח השיר "ברווזיים" מאת לאה גולדברג דורות רבים של פעוטות בישראל. במילים מעטות ובחרוזים פשוטים מתאר השיר מערכת יחסים בין סבתא של אפרים לזוג ברווזים שובבים. הם המתחרים זה בזה למי צוואר ארוך יותר, משחקים עם סבתא ב'מחבואים' ומתיזים מים זה על זה. הספר מזמין הורים וילדים ליהנות מהקריאה יחד, להתבונן באיורים ולשיר שירי משחק.

 

לאה גולדברג:

לאה גולדברג (1970-1911), ילידת קוֹבְנָה שבליטא, עלתה לישראל בגיל 22. היא משוררת, סופרת, מתרגמת וחוקרת ספרות בעלת שם, וכתבה שירים וספרי ילדים שהפכו נכסי צאן ברזל של ספרות הילדים בארץ: "כובע קסמים", "מה עושות האיילות", "דירה להשכיר" ועוד רבים. בשנת 1970 הוענק לה פרס ישראל לספרות, אך היא נפטרה חודשיים לפני קבלתו, ואמה קיבלה אותו בשמה.

פעילות בחיק המשפחה !

  • האם אתם מכירים את הלחן של השיר? >> אתם מוזמנים לשיר אותו יחד, כשאצבעות כפות הידיים צמודות ומדמות ראשי ברווזים, ואמות הידיים מדמות את צוואריהם. קישור לשיר: https://www.youtube.com/watch?v=6CMUbbJY2Yc
  • זו הזדמנות להיזכר בעוד שירי אצבעות: >> 'סבתא בשלה דייסה' (עממי) ו'עשר אצבעות לי יש' (מאת רבקה דווידית), שירי דגדוג ושירי הקפצה על הברכיים. האם אתם זוכרים שירים ששרו לכם בילדותכם? שירים בשפות אחרות?
  • אפשר לגרוב גרביים על הידיים שלכם ושל ילדיכם ולדקלם יחד את השיר. השוו את אמות הידיים (צווארי הברווזים) שלכם ושל ילדיכם, מי הארוך מהשניים?
  • הברווזים מוצגים כזוג חברים, שונים זה מזה אך נהנים לעשות הכל יחד. שוחחו עם לדיכם על הדברים שהם אוהבים לעשות עם חברים או עם אחים.
  • המאיירת רעיה קרס פיתחה באיוריה את נושא החיפוש. דפדפו עם ילדיכם בספר ובדקו היכן סבתא מחפשת את הברווזים. האם שמתם לב שכל ׳אתרי החיפוש׳ [ארובה, מריצה, ספסל, כד, ארגז תפוחים] מופיעים כבר באיור בראשית הספר (בעמודים 2-3)?
  • כמו בשיר תוכלו ליהנות ממשחקי הסתתרות- קוקו, החבאת חפצים בחדר, וכמובן- מחבואים בבית ובחוץ.
  • במפגש עם העלילה הפשוטה פוגשים הילדים גם את השפה העברית במיטבה (מילים כגון 'איה', 'טבלו', 'אפיים'). זוהי דרך נהדרת להעשיר את השפה כבדרך אגב, כחלק מהחוויה השלמה.
  • האם ילדיכם פגשו ברווזים אמיתיים? כדאי לבקר בגן החיות או להתבונן בספרי תמונות, להכיר סוגי ברווזים שונים ולהשוות אותם לאיורים בספר. במה הם דומים ושונים? מה צבעם? האם גם צווארם ארוך?