ספרים ופעילויות
את זה!

מאת: נירה הראל // אייר: יוסי אבולעפיה // הוצאת הקיבוץ המאוחד

חולק במעונות בשנת תשע"ו ב 11,500 עותקים

ספרהּ האהוב של נירה הראל מתאר באופן משעשע את הניסיונות השונים של נעם הפעוט לבטא את רצונותיו ואת מאמציו של אבא לפרש אותם. בני משפחה, גדולים כקטנים, יזדהו עם גיבורי הסיפור, עם קשיי התקשורת ביניהם ועם כוחו של חיבוק חם ועוטף.

פעילות בחיק המשפחה English / русский

לא רק לפעוטות קשה לבטא את עצמם. כל אחד בוודאי מכיר את תחושת התסכול כאשר לא מבינים אותו. ומי לא יזדהה עם אבא בניסיונותיו להבין את נועם? הסיפור מזמֵן לכל המשפחה חוויה של ...

פעילות בחיק המשפחה

פעילות במעון

פעוטות לא תמיד מצליחים לבטא את רצונותיהם במילים, ולעתים קרובות אנחנו, המבוגרים, מתקשים להבין אותם. בעקבות הסיפור כדאי לחשוב על ילדי הקבוצה שלך, על אותם הילדים ...

פעילות בגן

גלריה

במעון נעמת ביאליק באשדוד, לכבוד פתיחת תכנית ספריית פיג'מה לקטנטנים, תפרו חברות הצוות אוברולים לכל הילדים, הכינו שער פותח לספריית פיג'מה וכל ילד שעבר בשער קיבל ספר!

מעון נעמת ביאליק- אשדוד מעון נעמת ביאליק- אשדוד

להדפסת ההצעות לפעילות בגן לחצ/י כאן

"חנוך לנער על פי דרכו"(משלי כב ו)

פעוטות לא תמיד מצליחים לבטא את רצונותיהם במילים, ולעתים קרובות אנחנו, המבוגרים, מתקשים להבין אותם.
בעקבות הסיפור כדאי לחשוב על ילדי הקבוצה שלך, על אותם הילדים שבוכים תכופות, על אלה שמצליחים לבטא את עצמם במילים ברורות, ועל "השתקנים" בקרב הפעוטות שלעתים רחוקות מבקשים משהו בקול. כיצד את מתאימה את התקשורת וההיענות שלך ליכולות ולצרכי הילדים השונים בקבוצתך?
הורים רבים חוששים שצוות המעון לא יבין את ילדיהם, ולא ירגיש את מצוקתם. הספר "את זה!" מעניק לך הזדמנות להרגיע את ההורים, אפילו לצחוק יחד, ולשתף אותם בחוויות יומיומיות במעון שמדגימות את היכולת שלך להבין ולתקשר עם ילדיהם.
הסיפור גם נותן לגיטימציה לתחושות של תסכול, הן של הילדים והן של המבוגרים, במצבי בכי. כדאי להיזכר בניסיונות הרבים של אבא של נעם. מה דעתך על התנהגותו? עד כמה הוא מוכן "ללכת רחוק" כדי לרצות את בנו, עד גילוי הפתרון של מגע, חיבוק והנאה הדדית?

הצעות לקריאה ופעילות במעון

לפני שקוראים את הספר בקבוצה...
כדאי לחשוב יחד עם כל חברות הצוות: עם כמה ילדים רצוי לקרוא את הסיפור? האם כל ילד יחזיק ביד עותק של הספר? כמה פעמים תקראו את הסיפור במעון? אלו חפצים יעזרו לך להמחיש את העלילה, אלו תחפושות ואביזרים כדאי להוסיף לפינת הבית? איך תשלבי את ספרי ספריית פיג'מה לקטנטנים בתכנית העבודה ומטרות חינוכיות במעון, במסגרת חינוך לאוריינות, התייחסות זהירה ומכובדת לספרים, עיון מקרוב באיורים, פינת הספר וכד'?

הסיפור והאיורים של יוסי אבולעפיה מזכירים לכולנו את הערך של חוש הומור בהפגת מתח במצבי תסכול - וכמובן גם, את כוחו של חיבוק אוהב!

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • קריאה משותפת עם הילדים >> כאשר את מקריאה את הסיפור רצוי מידי פעם לעצור את רצף הקריאה ולשאול את הילדים, מה לדעתם רוצה נעם ולמה הוא בוכה? אוספים חפצים שמופיעים בסיפור: כדור, דובי לבן, שקית של חטיפים ועוד. יושבים במעגל, כאשר כל ילד מחזיק חפץ אחר. מספרים יחד את הסיפור וכל ילד בתורו עומד כשמזכירים את החפץ שבידו. בסוף הקריאה, כשכולם עומדים, מתכנסים לחיבוק קבוצתי גדול.
  • מה בתמונה? >> יוסי אבולעפיה הוסיף בתמונות פרטים משעשעים שאינם מוזכרים בסיפור. ניתן לבקש מהילדים לחפש את הכלב והחתול בכל אחד מהעמודים. מה הם עושים, איזו הבעה יש על פניהם? אפשר לחקות את הבעות הפנים והתנועות של הכלב והחתול. מה עוד גיליתם באיורים? אפשר להניח חפצים שמופיעים בסיפור בתוך חישוק על הרצפה או בתוך שקית. מוציאים אחד-אחד את החפצים ומבקשים מהילדים לחפש את תמונת החפץ בתוך הספר.
  • ממחיזים את הסיפור >> את יכולה להמחיז את הסיפור, כאשר את משחקת את נעם הבוכה והילדים מנסים להבין מה את רוצה. אפשר להכין עם הילדים בובות אצבע של נעם ואבא.
  • עוד רעיונות למשחק בעקבות הסיפור >> תוכלי להכין משחק זכרון עם תמונות מהסיפור. אפשר להכין קופסא גדולה עם חור ולהכניס אל תוכה שניים-שלושה פריטים או צעצועים. את מכניסה את היד לחור הקופסא ומתארת במילים את החפץ, והילדים מנסה לנחש מה זה.
  • כאשר הילדים לוקחים את הספר הביתה... >> כדאי לתכנן מתי, ובאיזו דרך, תעניקי בחגיגיות למשפחות את העותקים האישיים של הספר. אל תשכחי להנחות את ההורים לחפש את הרעיונות לקריאת הסיפור בבית, אשר מופיעים בסוף הספר. רצוי לעודד אותם לקרוא את הספר כמה פעמים עם הילדים וליהנות יחד מהפעילויות המוצעות.

English / русский

הורים יקרים,

לא רק לפעוטות קשה לבטא את עצמם. כל אחד בוודאי מכיר את תחושת התסכול כאשר לא מבינים אותו. ומי לא יזדהה עם אבא בניסיונותיו להבין את נועם? הסיפור מזמֵן לכל המשפחה חוויה של שיתוף, צחוקים והבנה הדדית.

"חֲנֹךְ לַנַּעַר עַל פִּי דַרְכּוֹ"(משלי כב ו)

כיצד יוצרים שפה משותפת עם ילד? הפסוק במשלי מייעץ להורים לחנך כל ילד בדרך המתאימה לו, וכך לעזור לו למצוא את מקומו המיוחד בעולם גם בחייו הבוגרים. אבא של נועם עושה מאמצים רבים ונוגעים ללב להבין את בנו, וסופו של הסיפור מכַוון אותנו לתשתית הקשר בין הורים וילדים: חיבוק, אהבה וחיבור הדדי.

אין כמו חוש הומור כדי להפיג מתח במצבי תסכול. בפעם הבאה שתתקשו להבין את ילדיכם, נסו להיזכר יחד בסיפור "את זה!": בהומור של אבא ובאיורים המצחיקים. ואולי כשילדיכם מבקש "את זה",חיבוק אוהב יעזור גם לכם?

אנחנו מאחלים לכם קריאה מהנה!

פעילות בחיק המשפחה !

  • קוראים בקול רם >> כדאי להקריא את הסיפור המחורז מספר פעמים. עם הזמן יכירו ילדיכם את המילים, ישלימו משפטים ויהפכו לשותפים פעילים בקריאה. קישור לדוגמה
  • חפשו את בעלי החיים >> יוסי אבולעפיה הוסיף בתמונות פרטים משעשעים שאינם מוזכרים בסיפור. נסו לחפש את הכלב והחתול בכל אחד מהעמודים, מצאתם? מה הם עושים, איזו הבעה יש על פניהם? אפשר לחקות את הבעות הפנים והתנועות של הכלב והחתול. מה עוד גיליתם באיורים? האם ילדיכם מכירים את שמות החפצים השונים?
  • אבא ונועם, אתם וילדיכם >> נירה הראל מתארת את המשחקים שנעם אוהב: להתמסר בכדור, לחבק דובי, לשחק משחקי "כאילו". גם אתם יכולים לשחק יחד ב"כאילו": כל אחד בתורו משחק את נעם: אומר "את זה" ומצביע על משהו בחדר. השני בתפקיד אבא של נועם, מנסה לנחש לְמה התכוון. בתום המשחק מתחבקים וצוחקים, ממש כמו בסיפור.