רוצים לשמוע סיפור? כן!
המלצות לעידוד אהבת הספר בגיל הרך
מחקרים שנעשו בכל העולם מצביעים על הקשר החזק בין חוויות סביב ספרים בגיל הרך, ובין אהבת הקריאה, הכישורים השפתיים, אוצר המילים ואפילו ההישגים הלימודיים במהלך החיים.
קריאת ספרים מפתחת גם את הדמיון, מטפחת אינטליגנציה רגשית, ומעודדת אמפתיה לאנשים אחרים ותובנות לגבי עצמנו.
כאשר הורים וילדים קוראים יחד הם זוכים לזמן איכות, להנאה משפחתית, לחיבוק וקירבה, ולהתייחסות לרגשות ולנושאים שעולים מעולמם של הילדים.
איך עושים זאת? איך הופכים למשפחה של קוראים?
- התחילו מוקדם: גם תינוקות ופעוטות שעדיין אינם מדברים יכולים ליהנות מספרים. תוך כדי הקריאה כדאי להתעכב ולהתבונן יחד בתמונות, להצביע על דמויות, לחפש חפצים בתוך האיורים. לאיורים בספרי פעוטות יש תפקיד חשוב, לפעמים אף יותר מהמילים בסיפור.
- פנו זמן לקריאה: מגיל ינקות כדאי להנחיל מסורת של סיפור לפני השינה. כשיש יותר מילד אחד במשפחה, אפשר להציע לכל אחד לבחור ספר, לשבת מכורבלים יחד ולהקשיב לכל הסיפורים שנבחרו.
רצוי גם לשלב ספרים בשגרת היומיום: ממתינים לרופאה? אפשר לקרוא סיפור. ארוחת הערב עדיין מתבשלת? גם פעוטות יכולים בינתיים לדפדף בספרים. נוסעים לבקר את סבתא? אל תשכחו לארוז כמה ספרים!
- שלבו קריאה עם חוויה: כדאי לגוון את ההתייחסות לספרים: לתרגל קריאה בקול דרמטי, להשתעשע במילים ובחרוזים, להמחיז יחד סיפורים באמצעות בובות או חיות פרווה. רעיונות לשיחה ומשחק בעקבות ספרי ספריית פיג’מה תוכלו למצוא בהצעות לפעילות משפחתית המובאות בסוף כל ספר.
- תנו לילדיכם להקריא לכם את הסיפור: ילדים צעירים אוהבים לשמוע את אותו הסיפור פעם אחר פעם. כאשר הם כבר מכירים את העלילה, הם יכולים “לקרוא” את התמונות ולספר לכם את הסיפור במילים שלהם.
- הקצו מקום בבית לספרים של הילדים: גם אם אין מקום לספרייה אפשר לארגן מדף, ארגז או סלסילה לספרים של הילדים. העיקר שהספרים יהיו נגישים לילדים ומוצבים בגובה שלהם כדי שהם יוכלו לעיין בהם לבד.
- בקרו יחד בספרייה הציבורית, שם מחכים לילדיכם מאות ספרים, פעילות של “שעת סיפור” ועוד חוויות עם ספרים.
כולנו זוכרים חוויות חושיות מהילדות – ריחות, טעמים, צלילים, מגע ועוד. גם החוויה והאווירה הרגשית סביב קריאת הספרים עם ילדינו הצעירים ילוו אותם כשהם יגדלו ויהפכו לקוראים עצמאים.
אנו מאחלים לכם ולילדיכם שנים רבות של הנאה עם ספרים!